Misdaadboeken blijven razend populair. Voor de liefhebbers van dit genre boeken hebben we een lijst samengesteld van tien misdaadboeken die je absoluut gelezen moet hebben.
De hack van de eeuw
In De hack van de eeuw schetst journalist Diamant Salihu een indringend beeld van de internationale drugshandel en de voortdurende strijd om deze te ontmantelen. Het boek bevat een voorwoord van Yelle Tieleman.
In deze internationale true crime-hit onthult misdaadjournalist Salihu hoe een Frans-Nederlandse samenwerking erin slaagde de gecodeerde berichtendienst EncroChat te hacken. Hierdoor kon de politie maandenlang in realtime meelezen met de communicatie van drugskopstukken, koeriers en jonge huurmoordenaars.
Salihu beschrijft hoe de politie snel moet handelen om levens te redden zonder te verraden dat ze meelezen. Hij toont de impact van de hack, de centrale rol van Ridouan Taghi in de internationale drugshandel en de methoden die criminelen gebruiken om steeds jongere moordenaars te rekruteren. Het resultaat is een onthullend beeld van de wereldwijde drugshandel en de onophoudelijke pogingen om deze te bestrijden. Het voorwoord is geschreven door Yelle Tieleman, auteur van De Hedelse afpersingszaak en misdaadjournalist bij Follow the Money.
De Schiedamse cocaïnemaffia
De Schiedamse cocaïnemaffia vertelt het verhaal van een criminele vete, verraad, miljoenen aan drugsgeld en corruptie binnen de douane. Uit angst voor elkaar lekken criminelen informatie naar de politie, wat leidt tot de ontmanteling van een smokkelnetwerk en de arrestatie van de corrupte douanier Gerrit Groenheide.
In deze geüpdatete editie voegt een nieuw hoofdstuk een actueel beeld toe van corruptie binnen de douane, andere overheidsinstanties en de transportsector. Nederland fungeert als de spil in de cocaïnesmokkel naar West-Europa. Dit verhaal legt bloot hoe de grote financiële belangen van de drugseconomie leiden tot diepgaande corruptie en verrotting in essentiële sectoren van de samenleving.
Narco's in Nederland
Vanaf de jaren negentig weet een Brabants crimineel netwerk de wereldmarkt voor xtc te veroveren en verdient hiermee honderden miljoenen euro's. Dit succes trekt de aandacht van kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, die een samenwerking aangaan. Zo ontstaat de Brabants-Amsterdamse connectie. Door de lucratieve xtc-handel speelt dit verbond in de onderwereld al snel een sleutelrol bij de cocaïnesmokkel naar West-Europa.
In Narco’s in Nederland schetst onderzoeksjournalist Jan Meeus de volledige geschiedenis van deze samenwerking tussen Brabantse criminelen zoals Peter van Dijk, Peer Schoofs en John Gubbels, en hun Amsterdamse partners, onder wie Mink Kok, Dino Soerel en Samir Bouyakhrichan. Het verhaal brengt Brabants vernuft en Amsterdamse bravoure samen, met structurele corruptie en schokkend geweld. Dit boek onthult hoe Nederland is uitgegroeid tot een centraal knooppunt in de internationale cocaïnehandel, met de Brabantse pillenproducenten als grondleggers.
Mocro Maffia
Een paar jaar geleden trokken ze nog gezamenlijk door het land om juweliers te overvallen, nu bestrijden ze elkaar met zware wapens in de strijd om miljoenen uit de cocaïnehandel. Deze oorlog beperkt zich niet tot Amsterdam; het geweld verspreidt zich door heel Nederland en reikt zelfs tot België en Marokko.
Maar wie zijn de partijen die tegenover elkaar staan, en wat drijft hen? Dit is het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen.
De zaak Ridouan T.
Als hoofdverdachte in het Marengo-strafproces is Ridouan Taghi uitgegroeid tot de meest beruchte crimineel van Nederland. Taghi handelt in ‘vrouwen’ en ‘yzers’, straattermen voor cocaïne en wapens. Uit duizenden onderschepte chatberichten komt het beeld naar voren van een geraffineerde en meedogenloze organisator. Zijn tegenstanders laat hij niet simpelweg vermoorden; hij geeft opdracht om hen te laten ‘inslapen’.
Het Marengo-proces, een van de grootste strafzaken in de Nederlandse geschiedenis, vindt plaats onder uiterst strenge beveiliging. Taghi staat terecht voor het leiden van een criminele organisatie en het opdracht geven tot zes liquidaties en diverse pogingen daartoe. Een cruciale rol is weggelegd voor kroongetuige Nabil B., wiens verklaringen hebben geleid tot meerdere brute moorden in de bovenwereld. Taghi wordt verdacht als opdrachtgever, maar harde bewijzen ontbreken nog. De officier van justitie eist levenslang, terwijl Taghi zich beroept op zijn zwijgrecht. Zijn voormalige advocaat, Inez Weski, noemt het Marengo-proces ‘oneerlijk’ en pleit voor vrijspraak. De uitspraak wordt verwacht in februari 2024.
De zaak-Ridouan T. is het eerste boek dat het criminele leven van Taghi uitgebreid in kaart brengt en onthult hoe hij en zijn organisatie schijnbaar achteloos beslissen over leven en dood.
De Hedelse afpersingszaak
Wanneer bij fruitbedrijf De Groot 400 kilo cocaïne wordt gevonden, ontvangt eigenaar William een anoniem sms'je met een dreigende boodschap: hij moet 1,2 miljoen euro betalen om de ‘schade’ te vergoeden. Dit is het begin van een van de meest gewelddadige afpersingszaken in Nederland.
Door een fout van het Openbaar Ministerie raakt een personeelslijst met honderden adressen op straat, waardoor tientallen (oud-)medewerkers van De Groot doelwit worden van aanslagen. Zo weten twee broers tijdens een woningbrand op het nippertje te ontsnappen aan de dood. Veel jonge jongens worden betrokken bij de aanvallen, bereid om voor een paar honderd euro grote risico’s te nemen.
Een grootschalige beveiligingsoperatie wordt opgezet, en justitie neemt zelfs zijn toevlucht tot een omstreden undercoveractie in een poging het geweld te stoppen. Toch blijft de afperser hen telkens te slim af, zelfs vanuit de gevangenis.
De Hedelse afpersingszaak is gebaseerd op duizenden pagina’s uit het strafdossier, talloze gesprekken met slachtoffers en advocaten, en bronnen uit zowel de boven- als onderwereld. Het boek biedt een spannend en verontrustend inkijkje in de georganiseerde criminaliteit die steeds vaker het leven van gewone burgers raakt.
Criminaliteit voor ons soort mensen
We luisteren graag naar true-crime podcasts en verslinden verhalen over georganiseerde misdaad. Maar zien we witteboordencriminaliteit eigenlijk wel als misdaad? In Criminaliteit voor ons soort mensen staat het leven van advocaat Evert Hingst centraal. In 2005 werd hij vermoord in de Amsterdamse Beethovenbuurt en werd hij een symbool van ondermijning, waar zogenaamd nette beroepen zoals advocaten en notarissen verweven raken met de georganiseerde misdaad. Maar verder is er weinig over hem bekend.
Bregje Bleeker schreef een spannend verslag van haar zoektocht naar Hingsts leven en zijn rol in de explosieve groei van witteboordencriminaliteit. Ze onthult de oorsprong van de hedendaagse ondermijning en de gebrekkige aandacht die deze vorm van criminaliteit krijgt. Dit boek is een kritische reflectie op onze kijk op (witteboorden)criminaliteit. Haar verhaal is gebaseerd op vele interviews met topcriminelen zoals Mink Kok, advocaten, wetenschappers, rechercheurs, en haar eigen ervaringen met het criminele milieu waar Hingst zich in bewoog. En passant lost ze zelfs de moord op Hingst op.
We regelen het zelf wel
Brabant is uitgegroeid tot de drugsschuur van Europa, met een jaarlijkse productie van wiet ter waarde van 1 miljard euro. De criminaliteit in het zuiden is een soort bedrijfstak geworden, die al jaren blijft bestaan door de nauwe verstrengeling van boven- en onderwereld en een gebrekkig respect voor autoriteit. Maar hoe kan dit gebeuren, en waarom juist in Brabant?
Steeds vaker vormen recreatieparken, jachthavens, verlaten industrieterreinen en woonwagenparken in kleine gemeenschappen zorgwekkende brandhaarden van criminele activiteit. Deze trend tekent zich al jaren af en blijft groeien.
XTC-smokkel
Ecstasy, een van de succesvolste exportproducten van Nederland, overspoelt nu de Amerikaanse markt, wat ertoe heeft geleid dat de Amerikaanse War on Drugs zich op ons land richt. Amerikaanse drugsagenten opereren op Nederlandse bodem, en Nederlanders die verdacht worden van het smokkelen van partypillen kunnen worden uitgeleverd. De autoriteiten in Den Haag verlenen hieraan hun volledige medewerking. Is dit gerechtvaardigd, of betreft het Amerikaans juridisch imperialisme?
XTC-smokkel vertelt hoe Nederland groot werd in de ecstasyhandel: van de opkomst van de Limburgse en Brabantse pillenboeren tot de "klompenmaffia" die hun miljoenenwinsten nu moeten delen met Amerikaanse en Israëlische bendes. Het boek belicht ook de verhalen van Nederlandse betrokkenen, zoals de Zwolse dj en anderen die in Amerikaanse gevangenissen belandden, de chassidische koeriers, en kingpin Jacob Orgad, de beschermer van Hollywoods hoerenmadam Heidi Fleiss. In XTC-smokkel lopen alle wegen terug naar Nederland.
Marian Husken en Freke Vuijst deden diepgaand onderzoek naar de opsporingsmethoden in de VS en Nederland. Ze ontmaskerden anonieme kroongetuigen en spraken met Nederlandse en Amerikaanse advocaten, officieren van justitie en (vermeende) criminelen. XTC-smokkel biedt een onthutsend inzicht in de wereld achter de partypillen.
Wraak
Na de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 veranderde het criminele landschap voorgoed: gewelddadiger, roekelozer en complexer dan ooit. Deze gebeurtenis markeerde het begin van een nietsontziende oorlog tussen twee onderwereldgroepen: de ene rondom Benaouf A., het beoogde doelwit van de aanslag, en de andere rondom Gwenette Martha. Na de dood van Martha in mei 2014 leek de vete even te zijn gestild, maar dat bleek een illusie. De strijd om cocaïne is nog steeds aanwezig, maar er zijn inmiddels ook andere motieven die leiden tot een reeks van aanslagen.
Wraak pakt de draad op waar Mocro Maffia eindigde. Het boek, gebaseerd op diepgaand onderzoek en tal van ontcijferde pgp-berichten, vertelt het verhaal van jonge mannen die koste wat kost snel willen opklimmen in de criminele wereld – vaak met een hoge tol als gevolg.
Wil je dagelijks weten wat nieuw is op
Storytel of Kobo volg dan de website
hier NieuwDezeWeek.