In de
Netflix-documentaire Trainwreck: The Real Project X (gepubliceerd op 8 juli 2025) wordt het waargebeurde verhaal verteld van de beruchte feestnacht in Haren op 21 september 2012. Toen 16-jarige Merthe Weusthuis een verjaardagsuitnodiging op Facebook plaatste en deze publiek deelde, stroomden duizenden, uiteindelijk naar schatting 350.000 RSVPs, zich naar haar dorp. Wat ooit een intiem feest voor 78 genodigden moest worden, veranderde in een uit de hand gelopen Project X-achtige chaos met rellen, vernielingen en plunderingen.
In de docu vertellen ooggetuigen, YouTubers én lokale autoriteiten over de escalatie: er waren ten minste 3.000 feestgangers aanwezig, minstens 36 mensen raakten gewond (inclusief een gebroken kaak) - er werden zo’n 100 arrestaties verricht, en uiteindelijk diende burgemeester Rob Bats zijn ontslag in na kritiek op zijn aanpak.
Een opvallende rol is weggelegd voor Giel de Winter en Thomas van StukTV. In 2012 was StukTV nog een klein YouTube‑kanaal, maar hun aanwezigheid bij Project X Haren markeerde een keerpunt. Zij waren onder de eersten die ter plaatse verslag deden en documentairebeelden schoten van de chaos. Volgens verslaggeving keek het team toe hoe de sfeer omsloeg, ervoeren bedreigingen tijdens het filmen, maar wisten uiteindelijk hun beelden veilig te stellen. Hun verslag werd viraal, en sindsdien behoort StukTV tot de grootste en populairste Nederlandse YouTube-kanalen.
De documentaire zoomt niet alleen in op de directe chaos, maar ook op de sociale en culturele thema’s die eraan ten grondslag liggen: de kracht en kwetsbaarheid van social media, de neiging tot tienerrebellie, en de onbedoelde impact van online events die in real life uit de hand lopen. Merthe haalt haar verhaal op een bewuste, nuchtere manier op: “De meeste mensen kwamen niet om te rellen”, zegt ze. “Ik denk dat het normaal is dat tieners rond die leeftijd willen vieren en zich willen uitdrukken”
Trainwreck: The Real Project X biedt zo een indringend portret van de nachtmerrie die één Facebook‑post teweegbracht - én van een mediakanaal dat dankzij diezelfde chaos uitgroeide tot nationale bekendheid.