Ocean Ramsey zwemt met haaien alsof het haar huisdieren zijn. In de nieuwe
Netflix-documentaire Shark Whisperer zie je hoe ze zonder kooien duikt met grote roofdieren, oog in oog met de natuur. Maar is het een daad van liefde, een gevaarlijke stunt, of vooral slimme zelfpromotie?
Visueel verbluffend, maar inhoudelijk wankel
Op het eerste gezicht is Shark Whisperer een documentaire die je letterlijk en figuurlijk onderdompelt in het diepe. Volgens
FilmFocusOnline is het een “uplifting documentary” met een “gentle but powerful message about connection, trust, and looking beyond first impressions”. De site geeft de film een degelijke 3.5 uit 5.
Die boodschap wordt echter niet door iedereen als even krachtig ervaren. Zo noemt
Ready Steady Cut de film “fairly muddled” en stelt dat er te weinig kritisch wordt gekeken naar de controverse rond Ramsey: is ze een toegewijde natuurbeschermer of een “attention-seeking fraudster”? De film wordt namelijk geregisseerd door haar man, Juan Oliphant, en daardoor voelt het geheel volgens de site “anything but objective”.
Ook
FandomWire stipt aan dat de film “more influence than substance” is, maar prijst de verbluffende cinematografie. “Jaw-dropping visuals” en “a lyrical quality that keeps you frozen in fear” maken de documentaire alsnog het kijken waard. De vergelijking met Grizzly Man wordt meerdere keren gemaakt: een gepassioneerde dierenliefhebber die de grens opzoekt, maar mogelijk iets te ver gaat.
Kritiek op wetenschap en ethiek
Niet alleen critici, maar ook kijkers op
IMDb plaatsen kanttekeningen. Eén gebruiker noemt het “a good show” maar waarschuwt: “Remember the Grizzly Man.” Een ander zegt: “It seemed to be more style, less substance.”
De ethiek van het vrij zwemmen met haaien – en het vastleggen daarvan op Instagram – komt volgens
Nonfics nauwelijks aan bod. De site noemt Ramsey “a flat personality” en verwijst naar de Disney+-docu Playing with Sharks als een sterker alternatief. Toch wordt erkend dat haar aanwezigheid wel degelijk bijdraagt aan bewustwording – al dan niet via controversiële methodes.
Oogstrelend, maar mist diepgang
Wat de meningen ook zijn, over één ding zijn vrijwel alle recensenten het eens: Shark Whisperer is visueel indrukwekkend. Met beelden van Ocean die in slow motion zweeft tussen witte haaien in het azuurblauwe water, weet de film je ademloos achter te laten.
Maar zoals
bubbadinkxx op IMDb het samenvat: “The film prioritizes spectacle over scientific rigor.” Het laat na om fundamentele vragen te stellen over het effect van Ramsey’s werk, de veiligheid van haar aanpak en de bredere ecologische context.
Kijken of overslaan?
Shark Whisperer is zeker de moeite waard als je houdt van natuurbeelden die je versteld doen staan – en als je de menselijke fascinatie voor het gevaarlijke wilt zien in haar meest esthetische vorm. Maar wie hoopt op een inhoudelijke en kritische documentaire over haaienbescherming, zal merken dat deze productie meer Instagram dan Blue Planet is.