De nieuwe true crime-serie The Tylenol Murders op
Netflix duikt in een van de meest raadselachtige en schokkende misdaadzaken in de Amerikaanse geschiedenis. De docuserie reconstrueert de gebeurtenissen rond de vergiftiging van zeven mensen in Chicago in 1982, na het innemen van met cyanide besmette Tylenol-pillen. Maar wat is er precies gebeurd, en hoe heeft deze zaak de wereld voorgoed veranderd?
Wat gebeurde er in 1982?
In september 1982 stierven in en rond Chicago binnen enkele dagen zeven mensen nadat ze Extra-Strength Tylenol hadden ingenomen die besmet bleek met cyanide. De slachtoffers, waaronder een 12-jarig meisje, hadden niets met elkaar gemeen behalve het feit dat ze hetzelfde vrij verkrijgbare medicijn gebruikten. Al snel bleek dat iemand pillen had gemanipuleerd en weer terug in de winkelschappen had geplaatst.
De FBI, de FDA en de lokale politie begonnen een massaal onderzoek dat maandenlang duurde. De zaak leidde tot paniek in heel Amerika en zette grote veranderingen in gang binnen de farmaceutische industrie.
De New York Times beschreef destijds de impact als “de grootste crisis in consumentenveiligheid sinds het bestaan van het systeem”.
Nooit opgelost
Tot op de dag van vandaag is er niemand veroordeeld voor de moorden. Hoewel er meerdere verdachten zijn geweest, waaronder James W. Lewis, is er nooit voldoende bewijs gevonden om tot een veroordeling te komen. De zaak wordt nog steeds beschouwd als een cold case, zoals
NBC Chicago in 2022 opnieuw bevestigde.
De blijvende impact
De Tylenol-moordzaak zorgde voor een revolutie in de manier waarop medicijnen worden verpakt. Na de incidenten werden tamper-proof seals (verzegelingen tegen manipulatie) standaard, en veranderde de hele industrie haar benadering van productveiligheid.
De FDA gaf destijds nieuwe richtlijnen uit om herhaling te voorkomen.
The Tylenol Murders is niet alleen een reconstructie van de gebeurtenissen, maar onderzoekt ook hoe het publieke vertrouwen in grote merken werd geschonden en wat het zegt over angst, media en justitie. De serie wordt op platforms als
Decider geprezen om zijn diepgravende aanpak, al merken sommigen op dat er weinig nieuwe inzichten worden geboden.
Wil je weten hoe een enkele misdaad de wereldwijde wetgeving en farmaceutische industrie veranderde? Dan is deze docuserie op Netflix absoluut het kijken waard.