Googles streamingsdienst voor games, Stadia, komt eraan. Maar wat heb je allemaal nodig? Een controller, muis en toetsenbord of enkel een smartphone? In dit artikel vind je alles wat je moet weten om met Stadia aan de slag te gaan.
Internet in de hoofdrol
We hebben goed nieuws want je hebt helemaal niet zo veel nodig om Stadia te kunnen gebruiken, en dat heeft Google bewust gedaan.
Zoals je al kon lezen is Stadia een cloud-gamingdienst, dat wil zeggen dat de datacenters van Google het zware rekenwerk verrichten dat nodig is om kwalitatieve
triple A-spellen te spelen.
De grote hoofdrolspeler langs jouw kant is je internetverbinding, want daarmee staat of valt je game-ervaring. Volgens Google is een downloadsnelheid van 10 Mega bits per seconde (Mbps) een minimumvereiste, want aan die snelheid kan je met Stadia streamen in een HD-resolutie. Heb je een veel snellere verbinding, dan bereik je al snel Full HD-resolutie tijdens het gamen. Later lees je veel meer over de belangrijke rol van je internetverbinding hier op PlayStadia.
Stadia Founder's Edition
Nu de hoofdrol is toegewezen, zijn enkel nog de bijrollen te verdelen. Je moet jezelf in de eerste plaats de vraag stellen hoe jij Stadia wil gebruiken. Google laat eerst de grootste fans aan de slag gaan met zijn zogenaamde Founder's Edition. Dat is een pakket dat jou als eerste toegang geeft tot
Google Stadia wanneer de dienst beschikbaar komt vanaf november 2019. Wil jij er als één van de eersten bij zijn, dan is de Founder's Edition die 129 euro kost de enige weg vooruit.
De enige manier om Stadia in november te gebruiken is door de apparaten te gebruiken die met de Founder's Edition komen. Dat is in de eerste plaats een Chromecast Ultra en daarnaast de officiële Stadia Controller. De Chromecast Ultra koppel je aan een televisie of een monitor met ingebouwde speakers via de HDMI-aansluiting. Deze streaming-stick zorgt ervoor dat je game op je tv of monitor gestreamd wordt op de hoogst mogelijke resolutie. Als tweede is er de Stadia Controller die eveneens via wifi met Stadia verbindt.
Founder's Edition geeft jou en een vriend ook drie maanden lang toegang tot het Stadia Pro-abonnement. Alleen zo kan je streamen op de hoogst mogelijke kwaliteit, namelijk de 4K-resolutie met surround-geluid. Hiervoor is wel een internetverbinding van minstens 35 Mbps vereist.
Lancering in 2020
Stadia is een nieuw platform en ook het concept van cloud-gaming is voor de meeste gamers nog relatief nieuw, dus het is daarom niet vreemd dat je eerst de kat uit de boom wil kijken. Vanaf 2020 zal Stadia voor alle andere gamers beschikbaar zijn en dan zal je in één klap ook op veel meer manieren kunnen spelen.
De grote troef van cloud-gaming is dat hardware geen vereiste meer is en daarom zal je ook triple A games kunnen spelen op je telefoon, tenminste als je een Google Pixel 3 (XL) of Pixel 3a (XL) hebt. Dat zijn Googles eigen smartphones die als eerste ondersteund worden. Al wil Google later nog meer smartphones met Stadia laten gamen. Het is trouwens wel mogelijk om games te kopen of je bibliotheek te openen op alle telefoons met Android of iOS. Google moet zijn apps voor Stadia nog lanceren.
Gamen kan ook op je pc in combinatie met de Chrome-browser van Google op je desktop, en een spel zal daarbij eenvoudigweg in een browser-tabblad openen. Je kan in combinatie met je laptop of pc de Stadia Controller die je zelfs in dat geval ook via usb kan verbinden. Daarnaast zal Stadia ook werken met muis en toetsenbord, een PlayStation 4-controller of controllers van andere merken. Er zijn dus enorm veel mogelijkheden en de kans is erg groot dat je nu al alles in huis hebt om te kunnen spelen.
Wat met abonnementen?
Je weet nu dat de kwaliteit van je internetverbinding het allerbelangrijkste is en je hebt nu gekozen of je liever de kat uit de boom kijkt of meteen aan de slag wil in november. Daarnaast weet je ook op welke apparaten je zal kunnen spelen wanneer Stadia in 2020 voor iedereen beschikbaar is. Stadia geeft je ook vrijheid wat betreft de verschillende abonnementsformules.
Stadia Base
Base is het gratis abonnement waarbij enkel een Google-account vereist is om te spelen, en meer niet. Je betaalt enkel voor de games die je aanschaft en verder heb je niet langer een dure console nodig of een stevige gaming-pc. Games zullen volgens Googles vice president Phil Harrison ongeveer evenveel kosten als games voor consoles of pc.
De beperking die gekoppeld is aan de gratis formule is dat je maximaal in een Full HD-resolutie kan streamen met 60 frames per seconde en je zal wel stereo-geluid horen, maar geen surround. Je krijgt ook geen gratis games zoals bij de betalende formule en ook geen extra korting op de games die je koopt.
Stadia Pro
Voor 9,99 euro per maand kan je streamen aan de hoogste kwaliteit: namelijk 4K-resolutie aan 60 frames per seconde en 5.1 Surround-geluid. Google geeft Pro-abonnees ook regelmatig gratis games, te beginnen met Destiny 2, alle eerdere add-ons, Shadowkeep en Annual Pass.
Ongeveer maandelijks kunnen gamers nieuwe gratis spellen in hun bibliotheek verwachten. Besluit je op een bepaald moment om je af te melden voor het betalende abonnement, dan behoud je nog steeds je games die je tot hiertoe hebt verzameld. Je krijgt verder ook korting op de aankoop van betalende games.
Abonnementen van game-uitgevers
In het begin zagen veel gamers in Stadia als een soort van Netflix voor games maar dat klopt niet. Wil je toch een beleving die je toegang geeft tot een bibliotheek aan games voor een maandelijkse som, dan zal je je kunnen kiezen voor abonnementen van game-uitgevers.
Phil Harrison heeft bekend gemaakt dat game-uitgevers vrij zijn om zelf dergelijke abonnementen aan te bieden. Het is alleen nog niet duidelijk welke uitgevers daar meteen mee aan de slag gaan.