Miljoenen mensen in Europa kijken maandelijks illegaal naar sportevenementen

Nieuws
vrijdag, 14 juni 2024 om 10:03
grass sport wheel play france soccer 616075 pxherecom
Terwijl de streamingdiensten vechten om je aandacht en hopen dat je een abonnement bij ze afsluit, zijn er miljoenen sportliefhebbers in Europa die illegale diensten gebruiken om naar hun favoriete sport te kijken. Volgens een onderzoek van EUIPO naar de perceptie, het bewustzijn en het gedrag van EU-burgers heeft 12 procent van de EU-burgers toegang gehad tot inhoud uit illegale bronnen of deze gestreamd om naar sport te kijken.
Onder jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar geeft zelfs meer dan een kwart toe via illegale onlinekanalane te kijken naar sportevenementen. In Nederland is dit 15% van de consumenten en 31% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar.
Deze trend zorgt ervoor dat er financiële problemen kunnen ontstaan voor de sport. De inkomsten via intellectuele eigendomsrechten zijn namelijk erg belangrijk voor de sporten en de atleten.
Volgens de studie van het EUIPO is streaming de populairste methode om toegang te krijgen tot illegale tv-inhoud: 58 procent van de piraterij in de EU gebeurt via streaming en 32 procent via downloads.
Aangezien het EK Voetbal vrij toegankelijk is om te kijken, zal voornamelijk de Olympische Spelen een interessante graadmeter worden om te kijken in hoeverre streaming het toernooi schaadt.