Storytel Awards 2023 kiest 'Weg uit Ruinerwold' als beste Nederlandse luisterboek!

Nieuws
woensdag, 03 januari 2024 om 10:18
storytel
De Storytel Awards 2023 hebben onlangs hun winnaars bekendgemaakt, en deze bekroningen werpen een schijnwerper op het beste van het afgelopen jaar in de wereld van audioboeken.
Beste Luisterboek Nederland: Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold
Auteur & voorlezer: Israel van Dorsten
wij waren
Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had.
In 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.
Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?
– Israel van Dorsten
Check het luisterboek hier op Storytel.
Beste Luisterboek België: Zelfzorg is het begin van alles
Auteur: Nina Mouton / Voorlezer: Maria Meulders
zelfzorg
Zelfzorg is het begin van alles. Van beter luisteren naar de signalen van je lijf. Van stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. Van meer veerkracht en rust.
Nina Mouton neemt je in dit boek mee op weg naar meer en diepere zelfzorg. Ze toont hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt detecteren, vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaken. Onderweg legt ze uit waarom zelfzorg juist geen egoïstische keuze is. Integendeel: door beter te zorgen voor jezelf, zul je ook beter zorg kunnen dragen voor de mensen om je heen.
Ben jij klaar om radicaal voor jezelf te kiezen?
Dan is dit inspirerende boek de eerste stap!
'Hoe komt het dat jij zo goed voor anderen kunt zorgen en daarbij zo goed jezelf kunt vergeten? Dat is de centrale vraag van dit boek. Ik kan je alvast één ding verklappen: er is pas sprake van echte zelfzorg als je als volwassene begint te zorgen voor het kind in jou. We zitten allemaal onder de blauwe plekken, het resultaat van ervaringen in onze kindertijd en jeugd. Die dragen we een leven lang met ons mee. Op zich is dat geen probleem: ze maken ons tot wie we zijn. Zolang we die blauwe plekken maar leren herkennen, erkennen en in ons leven integreren, zodat ze zachter worden. Dat is wat ik je in dit boek wil leren.'
'Ik hoop dat dit boek voor jou het begin is van veel moois. Het begin van meer zelfkennis. Van mildheid voor jezelf. Van leven volgens je eigen grenzen en behoeften. Van diepere verbinding met anderen. De weg ernaartoe is lang. Soms zul je een verkeerde afslag nemen, soms moet je even halt houden, soms kom je een onverwachte blokkade tegen. Maar stap voor stap kom je er: bij je authentieke, echte zelf.'
Check het luisterboek hier op Storytel.
Beste Storytel Original: Spoorloos - deel 1
Auteur: Suzanne Vermeer / Voorlezer: Chava voor in ‘t Holt
spoorloos
Studievriendinnen Bo en Inès besluiten een podcast te maken over de jaren geleden verdwenen journalistiekstudente Julia van der Molen. Met de trein volgen ze haar reis richting Parijs en Bordeaux. Maar de opnames voor hun podcast Spoorloos hebben meer gevolgen dan ze hadden kunnen voorspellen. Terwijl Bo steeds voorzichtiger wordt, lijkt Inès hun onderzoek steeds minder serieus te nemen. Na een knallende ruzie besluit Bo alleen verder te gaan met het onderzoek, maar al snel krijgt ze spijt en probeert ze Inès te contacten. De geschiedenis lijkt zich te herhalen als ze ineens niks meer van haar vriendin hoort…
Dit is het eerste deel in de Spoorloos trilogie. Begin 2023 verschijnt het tweede deel.
Check het luisterboek hier op Storytel.
Heb jij een ander boek geluisterd en is dat je favoriet van 2023? Laat het ons weten in de comments. Wil je dagelijks weten wat nieuw is op Storytel of van de andere streamingsdiensten, check dan NieuwDezeWeek.