In een tijdperk van TikTok, AI en pushmeldingen viert een ogenschijnlijk ouderwetse dienst een bijzondere mijlpaal: Teletekst bestaat 45 jaar. Wat begon als een technologische noviteit in de jaren ‘80 is uitgegroeid tot een cultureel icoon – én het leeft nog steeds. Maar hoe is dat mogelijk in 2025?
Op 1 april 1980 ging NOS Teletekst officieel de lucht in. Een paar jaar eerder experimenteerde de BBC al met een soortgelijk systeem (Ceefax), maar Nederland pakte het eigenzinnig aan: strak, sober en razendsnel in gebruik.
Teletekst was het internet voordat we internet hadden. Nieuws, weer, verkeer, sportuitslagen en zelfs de Lotto-nummers – allemaal in blokkerige letters op een zwarte achtergrond, via de tv. Geen fratsen. Geen algoritmes. Gewoon info.
Dat is misschien wel de grootste verrassing: Teletekst is er nog altijd. Via digitale tv, de website van de NOS of de NOS app kun je nog steeds pagina 101 opvragen voor het laatste nieuws.
Waarom? Simpel: snelheid, betrouwbaarheid en overzicht. In een wereld vol notificaties en overload aan meningen biedt Teletekst rust en overzicht. Het is de zenversie van nieuwsconsumptie.
Teletekst is méér dan technologie – het is emotie. Voor velen roept het herinneringen op aan de jaren ’90: even snel checken of Feyenoord gewonnen had op pagina 818, of de verkeersinformatie op pagina 730. Wat zijn de belangrijkste pagina's:
Tegelijkertijd is het een prachtig voorbeeld van hoe “oude” technologie nog steeds bestaansrecht heeft, zolang het een duidelijke functie vervult.
De NOS gaf in 2023 nog aan dat Teletekst voorlopig niet verdwijnt, ondanks vergrijzing van de gebruikersgroep. Sterker nog: in crisistijden zoals de pandemie of bij grote breaking news-momenten zag de dienst juist een piek in gebruik.
Dat zegt iets. In een digitale wereld waar alles continu verandert, blijft Teletekst een baken van stabiliteit. Misschien niet flashy, maar wel functioneel – en dat is precies waarom het blijft plakken.