Cloud-gaming: dit zijn de vijf beste Google Stadia-alternatieven

Specials
donderdag, 28 november 2019 om 8:38
e2a7153124859e4ba28865b7660de44f
De kans is groot dat je nu volop van je Stadia-games aan het genieten bent, maar misschien ben je nog volop op zoek naar een cloud-gamingdienst die het beste bij je past of een dienst om naast Stadia te proberen. Hier vind je een overzicht van de beste alternatieven voor Stadia.

Cloud-gaming

"De toekomst van gaming past niet meer in een doos", dat is de leuze van Google Stadia. Het lijkt er steeds meer dat games streamen die draaien op krachtige hardware vanop afstand de ideale manier wordt om games te spelen.
Cloud-gaming biedt als eerste een heleboel veelzijdigheid, want je kan streamen op een apparaat naar keuze zonder dat je eigen hardware nodig hebt. Daarnaast is ook gebruiksgemak troef, want aan tijdrovende updates voor je games komt nu een eind. Hier vind je naast vijf alternatieve cloud-gamingdiensten.

1. xCloud

Microsoft kondigde vorig jaar zijn xCloud-dienst aan, en op de E3-gamebeurs deze zomer volgde dan meer informatie over de service. De gamegigant wil zijn Xbox One-consoles inzetten om, in ruil voor een maandelijks bedrag per abonnement, games te streamen naar een scherm naar keuze. Voorlopig is er een beperkte bèta actief in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten die enkel werkt in combinatie met Android-telefoons, samen met de Xbox-controller. xCloud werkt nu met zo'n 50 spellen.
Anders dan Google beschouwt Microsoft xCloud niet als een vervanger voor een spelconsole, maar het bedrijf ziet de dienst als een alternatief dat interessant is voor een bepaalde doelgroep van gamers. Het is nog niet bekend hoeveel de dienst uiteindelijk zal kosten en wanneer hij beschikbaar is voor alle gamers.

2. Shadow

Shadow is een dienst die meer lijkt op Stadia dan xCloud, omdat het mogelijk is om games te draaien op je pc of Android-telefoon die gestreamd worden met een gaming-pc op afstand. De hardware die Shadow gebruikt, is wel minder krachtiger dan Google Stadia, omdat het bedrijf videokaarten gebruikt die vergelijkbaar zijn met NVIDIA GeForce GTX 1080.
Het voordeel van deze dienst is dat hij verbinding maakt met je bestaande gamesbibliotheek, dus je kan verbinding maken met Steam, Origin en andere diensten. Shadow kost 11,99 euro per maand en de dienst wordt nu gefaseerd uitgerold in Nederland.

3. NVIDIA GeForce Now

NVIDIA's cloud-gamingdienst lijkt in veel opzichten op Shadow. Je krijgt toegang tot je eigen games in ruil voor een maandelijks bedrag, en je maakt verbinding met de bekende game-launchers voor pc. Ook de hardware die de fabrikant gebruikt is vergelijkbaar met Shadow.
Momenteel is GeForce Now in een gesloten bèta beschikbaar op Android-telefoons en pc's, dat weet Androidworld, en de dienst werkt nu volledig gratis. Het is nog niet bekend welk betaalmodel NVIDIA uiteindelijk zal koppelen aan GeForce Now en ook een lanceringsdatum is nog niet bekend.

4. Utomik

Utomik is een game-abonnementsdienst die al enkele jaren door een Eindhovens bedrijf wordt uitgebaat. De dienst heeft momenteel een bibliotheek van 1035 beschikbare games, al gaat het vooral om indie-games en oudere titels zoals Batman Arkham City en Hitman Absolution.
In essentie is Utomik geen streamingdienst voor games maar wel een abonnementsdienst, vergelijkbaar met Netflix maar dan voor spellen. Toch is er ook een slimme functie aanwezig, want zodra je een klein deel van een spel op je pc hebt geïnstalleerd, kan je meteen beginnen spelen terwijl Utomik de installatie verderzet. In ruil voor een prijs van 6,99 euro per maand krijg je ongelimiteerd toegang tot de volledige gamebibliotheek, maar eigen hardware gebruiken, blijft een vereiste.

5. PlayStation Now

PlayStation Now is ook in essentie geen cloud-gamingdienst, want de dienst laat je enkel toe om games te streamen met je PlayStation 4 op je pc. Sony geeft je wel toegang tot een bibliotheek van 700 PS2-, PS3- en PS4-titels. Je betaalt 59,99 euro per jaar om van PlayStation Now gebruik te maken.
Welke gamedienst naast Stadia lijkt jou het meest interessant? Zijn er functies die bovenstaande diensten hebben die je niet vindt op Stadia? Laat het ons weten in de reacties in dit artikel en reageer ook op onze PlayStadia-groep op Facebook.