Stadia Status: "The winners take it all bij cloud-gaming"

Specials
zaterdag, 08 februari 2020 om 11:00
8a9bf79574ca2670a12442debda2db89
In Stadia Status geeft een PlayStadia-redacteur zijn kritische kijk op de afgelopen Stadia-week. Deze week merkt Seb op dat NVIDIA GerForce Now niet meteen weet te overtuigen. Hij herinnert eraan dat er spelers gaan afvallen in de markt van cloud-gaming.

Stadia Status

Stadia heeft er deze week officieel een concurrent bijgekregen nu GeForce Now van NVIDIA live beschikbaar is voor het grote publiek. Na lang stilzwijgen langs de kan van NVIDIA leren we nu alle details over de dienst waaronder de prijs, en we zijn niet helemaal overtuigd.

GeForce Now

GeForce Now koost 5,49 euro per maand, waardoor het een stuk goedkoper is dan Stadia Pro. NVIDIA komt ook met een gratis dienst en je kan games uit je bestaande gamebibliotheken van Steam, UPlay Battle.net koppelen. Dat samen met de toegankelijke prijs kan je gerust beschouwen als een significant voordeel ten opzichte van Stadia, maar daar is nog niet alles mee gezegd.
Niet alle games zal je op GeForce Now kunnen spelen, want bepaalde ontwikkelaars werken niet samen met de bekende fabrikant van videokaarten. Daarnaast moet je bepaalde games elke keer opnieuw downloaden, omdat ze niet op alle servers zijn geïnstalleerd.
NVIDIA komt ook met een wachtsysteem met zijn servers, ook voor betalende abonnees. Als dat nog niet genoeg is, gaat het bedrijf ook de duur van je gamesessies beperken. Met de gratis formule kan j één uur aan een stuk gamen en wie betaalt kan zes uur spelen.

De bal mis

Stadia krijgt soms de kritiek dat het door beperkingen met zijn gamebibliotheek en functies die nog ontbreken een groot deel van de gamers niet aanspreekt, maar als je de beperkingen van NVIDIA's dienst bekijkt, dan wordt het nog moeilijker om de zogenaamde 'hardcore gamers' aan te spreken.
GeForce Now slaat de bal mis als je kijkt naar twee van de grootste verkoopargumenten voor cloud-gaming: veelzijdigheid en gebruiksgemak. Je kan niet gamen op je tv tenzij je een NVIDIA Shield TV hebt en de beperkingen in sessieduur, het wachtsysteem en het downloaden van games samen met de updates van spellen verminderen het gebruiksgemak. We zijn benieuw om GeForce Now te zien evolueren.

Shadow, Microsoft en Amazon

Het is dan ook opmerkelijk dat Microsoft dat rustig verder werkt aan zijn xCloud-dienst Google en Amazon als zijn grootste concurrenten ziet. Dat zegt het bedrijf in een interview met Protocol. Zeker omdat die laatste nog niet officieel een eigen dienst heeft aangekondigd.
Een kleine speler die vaak vergeten wordt, is de Franse start-up Shadow die het over een heel andere boeg gooit dan ander cloud-gamingdiensten. Met Shadow kan je ook je games uit Steam en andere diensten gebruiken, maar de dienst gaat nog verder zonder de beperkingen die je met GeForce now hebt. Je krijgt namelijk een hele Windows 10-pc in de cloud. Ik kon Shadow al enkele weken testen en ik ben meer dan enthousiast.
Hoewel Shadow een stuk minder gebruiksvriendelijk en prijziger is dan Stadia - je gebruikt in essentie een Windows 10 gaming-pc - is de dienst erg veelzijdig. je kan namelijk evengoed zware applicaties zoals Adobe Photoshop in de cloud draaien. Shadow lijkt zo verschillend ten opzichte van Stadia dat de dienst in feite een verschillend publiek aanspreekt en het zou probleemloos naast Stadia kunnen blijven bestaan, zelfs als Googles dienst plots sterk zou groeien.

The winners take it all

Cloud-gaming kan je beschouwen als een langverwachte doorbraak in de gaming-wereld en de markt voor cloud-gaming zal langzaam meer van het marktaandeel van traditionele gaming-manieren opslokken naarmate het meer volwassen wordt. Zoals dat gaat met een grote doorbraak kan niet elke speler een winnaar worden, want er kunnen slechts x aantal diensten naast elkaar elk een deel van de taart verdelen.
Wat pc's betreft moest Commodore - hoewel het op een bepaald moment erg populair was - het ontgelden in de strijd met Apple en Microsoft. Als we naar spelconsoles kijken, dan zagen we onder andere de Atari Jaguar en Sega Dreamcast de strijd verliezen met Nintendo en Sony. De naam Atari wordt nu wel vaker gedrukt op t-shirts voor het nostalgische aspect, dan dat het op nieuwe games verschijnt.

Laat van je horen!

Het is nog veel te vroeg om te oordelen hoe het met de cloud-gaming zal gaan en of Google het aan het rechte eind heeft met Stadia, maar voorlopig lijkt Stadia in een goede positie te zitten. We zijn benieuwd naar de impact van Stadia Base op het succes van het gaming-platform.
Wat denk jij van de cloud-gamingdiensten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel of op de PlayStadia-groep op Facebook.