Europol heeft een grote illegale IPTV-dienst offline gehaald, zo meldt de Italiaanse politie (via NU.nl). Het platform, dat wereldwijd door meer dan 22 miljoen mensen werd gebruikt, bood toegang tot duizenden tv-zenders, sportwedstrijden, films en series tegen extreem lage kosten. Bij de actie zijn meerdere servers uitgeschakeld, arrestaties verricht en is apparatuur in beslag genomen. De illegale operatie draaide miljoenen euro’s omzet, die volgens Europol vaak werd witgewassen via complexe financiële constructies. Met name in Italië wordt er vaker strenger gecontroleerd op het gebruik maken van dit soort diensten.
IPTV staat voor Internet Protocol Television en is een technologie waarmee tv-signalen via het internet worden gestreamd in plaats van via traditionele kabel- of satellietnetwerken. Legitieme IPTV-diensten, zoals Netflix en Disney+, bieden betaalde abonnementen aan waarmee je legaal toegang krijgt tot films, series en live-uitzendingen. Bij illegale IPTV-diensten werkt dit principe hetzelfde, maar zonder toestemming van de rechthebbenden. Voor een paar euro per maand konden gebruikers via deze illegale diensten bijvoorbeeld live sportuitzendingen, premium-zenders en films kijken die normaal veel meer zouden kosten.
De illegale IPTV-dienst had servers in meerdere landen en verkocht abonnementen via een wereldwijd netwerk van wederverkopers. Gebruikers kregen een login waarmee ze via een app of mediabox toegang kregen tot een gigantisch aanbod van content. De lage prijzen maakten de dienst enorm populair, maar de activiteit was volledig in strijd met de auteursrechten van tv-zenders, streamingplatforms en filmstudio’s.
De actie is gecoördineerd door Europol en het Europees Openbaar Ministerie (EPPO), met hulp van politie en justitie uit meerdere landen. Naast het offline halen van de servers zijn ook verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn bij het beheer en de distributie van de dienst. Het is niet bekend of gebruikers van de dienst vervolgd zullen worden, maar het gebruik van illegale IPTV-diensten kan juridische gevolgen hebben.
Illegale IPTV-diensten schaden de entertainmentindustrie, omdat rechthebbenden inkomsten mislopen. Daarnaast brengen ze risico’s met zich mee voor gebruikers, zoals mogelijke datalekken, malware en juridische vervolging. Europol benadrukt dat het belangrijk is om alleen gebruik te maken van legale alternatieven om auteursrechtinbreuk te voorkomen.
Deze operatie laat zien dat de strijd tegen digitale piraterij steeds intensiever wordt. De industrie roept gebruikers op om bewust te kiezen voor legale diensten, zodat makers en bedrijven eerlijk beloond worden voor hun werk.