Boetes in aantocht voor IPTV-kijkers in Italië

Nieuws
donderdag, 21 maart 2024 om 11:04
charithra chandran as amelia brown and sebastian croft as archie arnold
De Italiaanse telecomtoezichthouder AGCOM gaat boetes tot wel vijfduizend euro uitdelen aan mensen die in Italië naar illegale IPTV-streams kijken, zo meldt Bright. Pas dus op met het tijdens vakantie kijken naar illegale streams van bijvoorbeeld de Premier League, NBA of Formule 1.
In de meeste landen richten de waakhonden zich op de distributeurs, zo ook in Nederland. De mensen die geld verdienen met het aanbieden van zulke illegale IPTV-diensten en websites met streams worden aangepakt, maar de gebruikers vooralsnog niet.
Onderzoekers van AGCOM hoeven voortaan niet meer per persoon toestemming van de rechtbank te krijgen om bepaalde gegevens over internetgebruik op te vragen, aldus Bright. Daardoor kan het voorkomen dat duizenden kijkers tegelijk kunnen worden onderzocht en er ook per individu boetes worden uitgeschreven.
Formuler Z11 Pro Bluetooth - Ontvanger - Mediaplayer - IPTV Box - BT edition Image
Formuler Z11 Pro Bluetooth - Ontvanger - Mediaplayer - IPTV Box - BT edition
EUR149
Op voorraad
Koop op bol.
"Dit is, zoals met alle boetes, een stap die je graag zou willen vermijden, maar die noodzakelijk is geworden, niet in de laatste plaats omdat degenen die illegaal zaken doen, nietsvermoedende gebruikers laten geloven dat hen niets zal overkomen", schrijft Capitanio volgens Bright op LinkedIn.
De kans is dus aanwezig dat je als toerist een boete krijgt wanneer je op vakantie bent in Italië. Deze boetes kunnen uitlopen tot 5000 euro, maar beginnen bij 150 euro. Het is ook aan te raden om geen illegale streams af te spelen in bijvoorbeeld een Airbnb, want ook dan kan de kijker aansprakelijk worden gesteld.
Een reden dat gebruikers zoveel gebruik maken is volgens Capitanio de oplopende prijzen van streamingdiensten, maar hij geeft ook aan dat de oplossing niet ligt bij het illegaal verkrijgen van content.