Formeel akkoord voor overname van Codemasters door Take Two

Nieuws
dinsdag, 10 november 2020 om 17:00
codemasters
Overname van game ontwikkelaars of uitgevers is tegenwoordig geen verassing meer. De grotere uitgevers slaan regelmatig hun slag. En nu is Codemasters slachtoffer geworden van een dergelijke overname.
De grotere uitgevers zoals Microsoft, Sony, Ubisoft en EA kopen regelmatig kleinere ontwikkelstudios en uitgevers. Ditmaal heeft Take Two toegeslagen. Volgens de website StadiaSource is aan aandeelhouders van Take Two bekend gemaakt dat er een formeel akkoord is. Codemasters is ontwikkelaar, uitgever en licentiehouder van de F1 games, Grid en de Dirt race spellen, om maar iets te noemen. Take Two kennen we als overkoepelende uitgever van bijvoorbeeld Rockstar (GTA en Red Dead Redemption) en de 2K studios die verantwoordelijk zijn voor de NBA 2K, PGA Tour 2K en WWE 2K sportspellen. En daarnaast zijn ook de Borderlands games en Mafia games van 2K. Om maar wat voorbeelden te noemen. Daar worden de racegames van Codemasters dus aan toegevoegd. Zowel Take Two als Codemasters zijn al goed vertegenwoordigd op Stadia, dus dit zal waarschijnlijk niet veranderen.

Waarom worden er zoveel Studio's overgenomen?

Overnames van game ontwikkelaars en kleinere uitgevers gebeurt al jaren. Zo is Square Enix bijvoorbeeld groot geworden net als Ubisoft en EA. Ook Microsoft en Sony hebben inmiddels al wat overnames achter hun kiezen. En het afgelopen heeft zich er ook in gemengd. Maar de laatste jaren gebeurt het steeds vaker. Dit heeft eigenlijk een simpele reden. De meeste grote uitgevers zien cloud gaming als de toekomstrichting van gaming. Voor ons gamers geweldig, want je hebt geen dure hardware meer nodig om persé bepaalde games te kunnen spelen.
Maar als hardware niet meer hetgene is wat een gamer voor een bepaalde dienst doet kiezen, moet er iets anders exclusiefs aangeboden worden. En dit kunnen games zijn. Want met zo'n overname worden in de meeste gevallen namelijk ook de licenties van de gameseries overgenomen. Eigen IP's maken is ook een oplossing, maar dat duurt langer en is geen garantie voor succes. Deze strategie hanteren Sony en Microsoft al jaren. Google heeft hier nog een gigantische inhaalslag te maken net als Amazon overigens.
In ander nieuws vandaag lijkt het erop dat er weer nieuwe functionaliteiten bijkomen voor Stadia. Spelersprofielen maken hun entree. Lees hier de details. En mis ook de Baldur's Gate 3 review niet. Wij hebben deze topper gespeeld en onze bevindingen gedeeld.