Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV kijk je in Nederland bij HBO Max

Films & Series
dinsdag, 26 maart 2024 om 16:21
drakestill002 6602eb0f0a32c
De documentaire over de duistere kant van Nickelodeon, Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV, komt in Nederland naar HBO Max op 29 maart.
Fragmenten van de documentaire doen de ronde op social media, omdat deze in de Verenigde Staten al te zien is via Netflix. In Nederland heeft HBO Max de rechten om de documentaire uit te zenden waarin onder andere Drake Bell vertelt hoe hij als kind slachtoffer is geworden van producenten als Brian Peck en Dan Schneider.
In de documentaire zien we hoe de werkomstandigheden voor kinderen bij Nickelodeon tussen 1990 en 2000 een ware hel waren. De zender was enorm populair onder jongeren dankzij programma's als The Amanda Show, Drake & Josh, iCarly, Victorious en Sam & Cat. Het gros van deze shows stond onder leiding van Brian Peck en Dan Schneider, twee producenten die voornamelijk worden genoemd in de documentaire. De producenten hebben misbruik gemaakt van de kinderen en zij durven nu hun verhaal te doen.
Kindacteurs van toen vertellen nu hoe ze tot scènes werden aangezet waar ze helemaal niet blij mee waren of die achteraf gezien ook zeer dubieus overkomen. Zo werd eentje over zijn half naakte lichaam ingesmeerd met pindakaas, dat vervolgens door honden werd afgelikt. Ook waren er talloze seksueel getinte scènes waar tienermeisjes met water of slijm werden ondergespoten in hun gezicht of over hun half ontblote lichaam.
Veel tienersterren kijken met gemengde gevoelens terug op de tijd die zo leuk had kunnen zijn, anderen kwamen terecht in een leven vol verslaving. Het laat andermaal zien dat de tv-wereld niet altijd zo vrolijk is als het lijkt. Met dit keer kinderen als voornaamste slachtoffers. Ingaan tegen de makers was geen optie, zeker niet voor de kinderen die opkeken tegen de volwassenen die immers beslisten over hun positie. Een van de kinderen wiens moeder te veel klaagde, mocht na twee seizoenen niet meer terugkomen.
Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV kun je in Nederland kijken via HBO Max vanaf 29 maart