Google werkt aan AV1 codec ondersteuning voor optimalisatie Stadia

Nieuws
dinsdag, 03 november 2020 om 17:00
77f0260d4882ece7b60d1e68450920fc
Google werkt aan een nieuwe techniek voor video compressie om de games te streamen met Stadia. De bedoeling is dat Stadia minder van je internetdata zal verbruiken dankzij de verbetering.
Stadia werkt sinds deze zomer met een nieuwe experimentele functie die je laat gamen via mobiele data op je telefoon. Gamen via mobiele data is ook een functie die al langer werkt voor de concurrent xCloud, en daarom is het ook logisch dat Google de functionaliteit in Stadia heeft gebouwd. Vorige maand was de functie ook niet langer experimenteel maar voor alle Stadia gebruikers standaard functionaliteit.
Toch is er een nadeel verbonden aan gamen via mobiele data en dat is hoge verbruik van je internetdata. Tenzij je een unlimited-abonnement hebt bij je provider, ben je als klant verbonden aan een duidelijke limiet voor je abonnement, en dat geldt soms ook bij vast internet. Als je games speelt via mobiele gegevens op Stadia, dan game je in feite met een resolutie van 720p, maar tegelijk verbruik je wel 2,7 GB per uur.

Nieuwe video-codec

Google wil nu het dataverbruik van Stadia beperken door gebruik te maken van een nieuwe video-codec, dat meldt 9To5Google. Een videocodec bepaalt de manier waarop Stadia het beeld verwerkt en streamt van zijn datacenters naar jouw apparaat. De nieuwe AV1-codec is een open source opvolger van Google's huidige VP9-codec die het nu voor Stadia gebruikt. AV1 is al langer beschikbaar in diensten als YouTube en Google Duo en het moet het verbruik van data flink verminderen. De prestaties bij verbindingen met een beperkte bandbreedte worden met 30 procent verbeterd. Op dit moment is het nog niet zeker of de nieuwe codec enkel gebruikt zal worden voor gamen via mobiele data of voor elke stream van Stadia. Het is ook nog niet bekend vanaf wanneer de AV1-codec precies zal werken.
Vandaag is er ook een video gepost om de Noorse mythologie in Assassins Creed Valhalla beter te introduceren. Nieuwsgierig? De video kun je hier vinden. En helaas bereikte ons eerder ook minder goed nieuws. Far Cry 6 is uitgesteld. Het hoe en waarom vind je hier.