Stadia is 1 jaar: Een kleine roadmap voor wat gaat komen

Nieuws
donderdag, 19 november 2020 om 18:00
b6aaec596fe9c62a0249af3a2dd2ccb9
Inmiddels is Stadia 1 jaar. Na een rommelig begin, veel kritiek vanuit de media en diverse gaming communities, lijkt Stadia zich goed te herstellen. Met name de afgelopen maanden is er veel vooruitgang geboekt. En er ligt meer op de horizon.
Stadia is helaas nog steeds beperkt beschikbaar en mist nog steeds een aantal basis features. Daarnaast zijn nog niet alle uitgevers en ontwikkelaars aanwezig op Stadia, maar groeit dat aantal gestaag. Google heeft een kleine road map gedeeld voor wat we de komende tijd mogen verwachten.
  1. Stadia komt naar iOS devices: Lange tijd was het niet mogelijk om op een iOS device je games af te spelen, grotendeels omdat het beleid van de Apple store dit niet toeliet. Ook concurrenten Microsoft en Amazon hebben hier last van gehad. Amazon wist met Luna dit als eerste te omzeilen, door een webapp te maken. Nu gaat Stadia ook volgen. Binnen enkele weken verwacht google met publieke testen te starten om op iOS devices met een Web App games te kunnen streamen. Het wordt een experimentele feature, die je waarschijnlijk aan moet zetten. Zeer goed nieuws voor iOS gebruikers.
  2. State Share doet wat het belooft: State Share is een feature die Google voor de implementatie van Stadia al uit de doeken deed. Er werd beloofd dat je middels de State Share feature zo in het spel van iemand anders kon duiken. Crayta werd gelanceerd met deze feature in een beta vorm en loste deze belofte deels in. Je kon een gemaakte game delen, maar nog niet iemand letterlijk verder laten gaan waar jij was. Hier komt verandering in met Hitman 3. Deze game zal gebruik maken van de volledige functionaliteit van State Share, waarbij je door een druk op de knop letterlijk verder kan gaan waar een ander gebleven is. Hitman 3 komt in Januari uit, het is nog niet duidelijk of de feature bij release al zover is.
  3. Stadia komt naar meer landen:  Een nieuwtje wat voor ons mogelijk minder interessant is, maar Stadia komt naar meer landen. En nog dit jaar. Er zijn nog steeds een aantal Europese landen waar Stadia niet beschikbaar is. Na wat hints over portugese teksten in de app, wat hint naar een release in Portugal en mogelijk Brazilie, en een screenshot waarop Japan en Australië als landen getoond werden waar ontwikkelaars uitgenodigd worden om mee te denken, leek het al bijna een zekerheidje dat dit ging gebeuren. Hopelijk betekent meer spelers ook minder multiplayer problemen.

Wat ligt er achter ons?

Het afgelopen jaar is een jaar voor Stadia met zeker ook hoogtepunten. Er wordt vaak geklaagd over de game library op Stadia. Maar wist je dat Stadia veel meer games heeft na één jaar dan de PS4 en Xbox One hadden? De enige console die dit kan evenaren is de Nintendo Switch. Als je vanaf het begin Stadia Pro gehad hebt, heb je inmiddels een library van 65 games. Ook Playstation Plus en Games with Gold, de directe tegenhangers, kunnen dit niet zeggen. Met features als Crowd Choice, Crowd Play en State Share heeft Google een begin gemaakt aan features die gamen en met name het streamen van games kunnen veranderen. Daarnaast heeft Google ook laten zien dat ze wel degelijk serieus zijn als het op Stadia aankomt. Er zijn meerdere studios opgericht en recent deelde Google nog dat ze op zoek zijn naar ontwikkelaars om exclusieve games te maken voor 2023 en later.  
Wist je dat PlayStadia ook een facebook groep heeft? Klik hier om lid te worden en mee te doen in de discussies.