Stadia spelen via mobiele netwerk verlaat experimentele fase

Nieuws
vrijdag, 09 oktober 2020 om 8:00
e90e4ae3408505b8a5d0df57b3e34e29
Je kan nu op Stadia gamen op je telefoon als je onderweg bent en geen wifi hebt. De functie is niet langer experimenteel en je kan nu streamen met een 720p-resolutie.
Stadia laat je nu gamen via een mobiele verbinding op je telefoon. Je kan spellen spelen zonder een wifi-connectie en dat kan met zowel 4G- als 5G-internet. De functie was eerder al uitgerold als een experimentele functie, maar nu heeft Google de prestaties geoptimaliseerd en gamen via mobiele internet is nu beschikbaar voor alle Stadia-gamers. Dat weet 9To5Google.
Gamen via een mobiele verbinding vormde een uitdaging voor de ontwikkelaars van Stadia omdat dusdanige netwerken bekend staan om een hogere latency, of netwerkvertraging. Dat is vooral bij het 4G het geval, want bij smartphones die al met 5G werken blijft die latency wat meer beperkt. Sinds afgelopen zomer ondersteunen alle Nederlandse providers het snellere 5G-internet. Toch zorgt gamen via mobiel internet nog voor beperkingen, want je kan alleen maar spelen in een 720p resolutie.

Hoog verbruik

De reden daarvoor heeft niet alleen met de prestaties van het internet te maken maar ook met het verbruik. Lang niet iedereen heeft een unlimited-abonnement voor mobiele data en na één uurtje gamen in 720p zorgt dat al voor een verbruik van 2,7 GB. Al is het natuurlijk tegelijk een grote meerwaarde als je op een draagbaar apparaat zoals je smartphone gewoon verder kan met Baldur's Gate 3, ook wanneer je even geen wifi voorhanden hebt. De nieuwe functie is nu alvast te vinden in de Stadia-app op onze telefoons via 'Instellingen'> 'Prestaties' > 'Mobiele data'. Standaard staat de functie aan, maar je kan ze ook uitzetten in de app.
Gisteren bereikte ons ook het nieuws dat Embr met een nieuwe content update komt, de oktober update. En ter voorbereiding van de nieuwe uitbreiding toont Destiny 2 de nieuwe loot.