Vijf redenen om vandaag nog Phogs! te spelen op Stadia

Specials
donderdag, 04 maart 2021 om 13:00
phogs
Phogs! Zijn het honden? Wel zoiets, want de naam komt van dogs en phugs. Coatsink en Bit Loom Games hebben met Phogs een enorm kleurrijke wereld gebouwd waarin je levels krijgt voorgeschoten die je moet doorkruisen. Het wordt je niet bepaald voorgekauwd, maar toch heeft de game iets aantrekkelijks en wij leggen je met vijf punten uit waarom jij deze game wilt spelen.

De animatiestijl is om op te vreten

Welke van de drie werelden in Phogs je ook ontdekt, in elke wereld kun je rekenen op zoete graphics met grappig monstertjes, een groot scala aan kleuren en natuurlijk die grappige dubbele hond waarmee je de wereld doorkruist. Phogs is een beest dat bestaat uit twee honden die als een Siamese tweeling ter hoogte van de buik aan elkaar zijn geplakt.

Je kunt het co-op spelen

Je kunt de hond helemaal zelf besturen, maar het is ook mogelijk om samen met iemand anders aan de slag te gaan. Ieder heeft dan controle over een hond, waardoor je dus enorm goed met elkaar moet samenwerken om alles te halen. Het duurt soms even voordat je goed op elkaar bent ingespeeld, maar als je dat eenmaal voor elkaar hebt, dan voelt het doorkruisen van de werelden veel beter. Tenzij je dit spel co-op speelt met een te jong kind, want dan kan het juist frustrerend zijn om samen te spelen. Als kindlief elke keer precies de andere kant op loopt en je niet op één lijn zit, dan stuntel je wat af met zijn tweeën.

Het is niet per se makkelijk

Laat je niet misleiden door het zuurstokkerige uiterlijk van dit spel, want het mag er dan kinderlijk uitzien, dat is het in de gameplay niet altijd. Je moet veel puzzelen en wordt daarin flink op de proef gesteld. Juist omdat je hoofdpersonage niet de meest standaard vorm heeft, vergen de puzzels in het spel een heel andere manier van denken. Zeker als je met zijn tweeën speelt, is dat af en toe enorm zweten. Dit spel solo spelen is iets makkelijker, want dan hoef je alleen te controlfreaken over wat je zelf doet. Tegelijkertijd kan samen spelen ook zorgen dat je juist eerder met een oplossing komt omdat je met elkaar kunt sparren.

Geschikt voor alle leeftijden

Phogs moet je eigenlijk alleen met een kind spelen als je veel geduld hebt, maar in principe is het spel geschikt voor alle leeftijden. Zeker als je alleen speelt, dan kun je er ongeacht je leeftijd van genieten. Een klein kind zal misschien vooral als een soort wurm door de wereld heen bewegen, terwijl oudere spelers zich enorm kunnen laten uitdagen door de puzzels. Juist omdat er veel variatie in de puzzels zit, blijft het spel interessant. Dat geldt zelfs voor constant-de-aandacht-verliezende-tieners. Het spel helpt bovendien heel goed: val je van een randje af, dan word je direct weer teruggezet op het punt waarop je bezig was.

Je kunt je verzamelwoede erin kwijt

In Phogs draait de gameplay om het onderzoeken en ontdekken binnen een wereld. Je moet echt eropuit trekken om puzzels tegen te komen, maar dat is niet het enige. Er zijn ook allemaal botten die je kunt verzamelen door vriendelijke personages uit die wereld te helpen. Zie het als apporteren: een boer heeft hulp nodig bij het oogsten en als je dat doet, verdien je een bot. Verzamelen heeft als keerzijde dat je echt elk hoekje en gaatje van het spel moet hebben gezien, maar dat is in Phogs absoluut geen straf. Het is zelfs precies de bedoeling.
Phogs! is nu uit op Google Stadia.