Seks in films enorm gedaald sinds 2000

Films & Series
vrijdag, 03 mei 2024 om 14:01
34930 1920x1080
Uit een onderzoek blijkt dat er in films steeds minder seks voorkomt. In 2023 was er bijna 40 procent minder seks te zien dan in 2000 en steeds meer films laten helemaal geen seks scènes meer zien. Dit onderzoek werd gedaan door Stephen Follows, in samenwerking met The Economist. De 250 best scorende films in de bioscoop werden onderzocht voor elk jaar sinds 2000. Opvallend genoeg was de grootste daling te zien in actiefilms, waarin de hoeveelheid seks daalde met 70%.
De daling is het laagste bij romantische films, daar is gemiddeld 20% minder seks te zien. Thrillers hebben over het algemeen de helft minder seks. Er is volgens het onderzoek niet alleen een afname in de hoeveelheid seks in een film, veel films laten helemaal niks meer zien. Recentelijk zorgde films als Poor Things en Saltburn nog voor veel ophef voor zijn seksscènes.
Het onderzoek van Stephen geeft een aantal verklaringen voor deze verandering. Studio's zijn volgens hen bang voor strengere leeftijdsklasses, waardoor ze een deel van het publiek mislopen en daarbij is het stereotype mannelijke verleider minder populair dan het vroeger was. Daarbij zijn er nu ook intimiteitscoördinatoren, die ervoor zorgen dat acteurs zich op hun gemak voelen bij seksscènes en wordt afgevraagd of het wel noodzaak is om seks te laten zien. In een aantal landen is seks ook verboden in films, wat het nog onaantrekkelijker maakt om dit te tonen.