Class-action rechtszaak in de maak tegen Google over 4K-resolutie van Stadia

Nieuws
vrijdag, 19 februari 2021 om 12:15
9a137f63e1d6f78f11114078d0e23e2d
Na de ruwe start van Google Stadia, leek het sinds eind 2020 een tijd de goede kant op te gaan. Tot 1 februari Google aankondigde de first-party studio's te sluiten.  Na een lading aan kritiek, blijft het slechte nieuws zich opvolgen. Er is nu namelijk ook een groep consumenten die Google wil aanklagen.

Google heeft consument misleid

De reden hiervoor is omdat zij vinden dat Google ze misleid heeft. Volgens de consumenten heeft Google beloofd dat alle games op Google Stadia 4K kunnen draaien. Deze belofte is niet waargemaakt, volgens de aanklager. Ze willen nu een vergoeding voor alle klanten die een Founders Edition-, Premiere Edition- of Stadia Pro-abonnement afgenomen hebben. De rechtszaak is in oktober 2020 al ingediend en wacht op antwoord of deze in behandeling genomen wordt of niet. Er is nog zeker geen garantie dat dit gebeurt.

Reëel of niet?

Het is een argument wat wel vaker als kritiek gebruikt wordt richting Stadia. Is het terecht? Er is bij de aankondigingstrailer van Stadia namelijk gezegd en duidelijk in de presentatie gezien dat het om "up to" 4K (en zelfs 8K) gaat. Waar het "up to" deel al aangeeft dat dit niet altijd het geval zal zijn. Daarnaast is de stream wel altijd in 4K, maar wordt de game in sommige gevallen als 1080p afgespeeld op de server. Vaak om bijvoorbeeld een hogere framerate te kunnen halen. Technisch gezien is het dus 4K, al heb je er niet zoveel aan. Bijkomend verhaal is nog eens dat Stadia met Cyberpunk 2077 recent heeft laten zien dat het zich kan meten, of zelfs beter kan performen, dan de next-gen consoles. Het is aan de ontwikkelaars om hun games te optimaliseren of in een hogere resolutie te ontwikkelen. Het is een beetje hetzelfde als Netflix de schuld geven dat een film niet in 4K afgespeeld wordt, als deze alleen maar in 1080p gefilmd is. Daar kan Netflix niet zo heel veel aan doen. De vraag is dus of een dergelijke rechtszaak ook echt reëel is.
Voor meer achtergrond over het slechte nieuws van de laatste weken, kun je dit opmerkelijke artikel nog lezen. En mis ook niet de druïde class die onderweg is naar Baldur's Gate 3. Je vindt de beelden hier.