Stadia negatief in de aandacht door uitspraken topman over streaming

Nieuws
vrijdag, 23 oktober 2020 om 10:21
stadia topman Harrison
"Streamers moeten gamestudio's betalen voor een licentie", dat is de controversiële mening van één van Stadia's topmensen die voor veel kritiek zorgt vanuit de gamingwereld. De bewuste tweet is al meer dan 16.000 keer geretweet, en het Stadia-team heeft zich al gedistantieerd van die uitspraak.

 Tweet viraal

Een van de belangrijke voordelen waar Google al van voor de lancering van Stadia mee uitpakt zijn de extra functies voor streaming via YouTube. Via 'Crowd Choise' kunnen kijkers van de stream mee bepalen wat er gebeurt in een game, en bij multiplayer-games zal je je met één enkele klik kunnen aansluiten bij een spel dat een streamer speelt.
Het is dan ook opmerkelijk dat uitgerekend één van de Stadia-topmensen kritiek uit op streamers. Volgens Alex Hutchinson, de Creative director van de Stadia Games & Entertainment-studio in Montreal, zouden streamers de game-ontwikkelaars moeten betalen, omdat ze geld verdienen met de game zonder ervoor te betalen. Volgens hem zouden streamers een licentie moeten betalen om de games te kunnen tonen aan hun subscribers.

Stadia distantieert zich

Op Twitter regende het negatieve kritiek omwille van de uitspraak van Hutchinson. Verschillende gamers en streamers wezen Hutchinson op het feit dat streamers juist enthousiasme voor een spel creëren, en dat het de populariteit van titels ten goede komt. Een recent voorbeeld dat werd aangehaald, is de game Among Us, die al in 2018 is gelanceerd maar nu pas explodeert in populariteit dankzij populaire streamers.
Dat de uitspraak afkomstig was van een Stadia-topman zette ook kwaad bloed bloed in de gaming-community. Bekende namen als Dr Disrespect benadrukten Hutchinson's functie bij Stadia in hun retweets.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Stadia-team zich als gevolg van de heisa heeft gedistantieerd van de uitspraken van de creative director. Hutchinson werd dit jaar aangenomen vanuit Typhoon Studios, waar hij ook een rol als creative director had. Wat denk jij van de uitspraken van de man, en is het goed dat Stadia afstand neemt van de mening? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel en in de PlayStadia-groep op Facebook.