Zo gebruik je Crowd Play op Stadia - Playstadia

Zo gebruik je Crowd Play op Stadia, alles wat je moet weten

Je kunt natuurlijk een game streamen via Twitch, maar de interactiviteit met je publiek is dan vrij beperkt tot een chatfunctie. Stream je op YouTube, dan zijn er meer opties, zoals Crowd Play. In dit artikel leggen we uit wat Crowd Play is en hoe je het gebruikt.

Wat is Crowd Play?

Bij Crowd Play kun je als kijker van een livestream het heft in eigen hand nemen en met het spel dat wordt gespeeld meespelen. Je hoeft helemaal niets te downloaden of te installeren. Wel moet je Stadia-gebruiker zijn en het spel in je bibliotheek hebben staan. Je springt er precies in waar de streamer bezig is. Zijn er meerdere mensen die willen meedoen, dan ontstaat er een wachtrij en moet je op je beurt wachten voor je kunt spelen. Dit alles werkt alleen bij multiplayerspellen: je kunt geen singleplayergames overnemen.

Crowd Play kan door de streamer worden in- en uitgeschakeld, maar het hangt van de ontwikkelaar af of het de optie überhaupt mogelijk heeft gemaakt voor zijn spel. Er zijn twee verschillende Crowd Play-modi te kiezen: een custom variant en eentje voor een bestaande multiplayermodus.

Livestreamen op YouTube

Je weet of een streamer en game aan Crowd Play doen door te onder de livestream te kijken op YouTube. Staat er onder het live chat-venster een knop, dan is het inderdaad een stream waarin je wordt uitgenodigd om mee te doen. Druk op de knop. Is er een wachtrij, dan zie je hoeveelste je bent in de rij.

Als het jouw beurt is dan klik je op ‘Nu starten’ en je ziet de stream op pauze gaan en een nieuw tabblad opent, precies op die plek in het spel waar de streamer is gebleven. Klik wel binnen een minuut nadat ‘Jij bent’ in beeld verscheen op ‘Nu starten’, want anders is je kans voorbij en is het de beurt aan de volgende in de wachtrij.

De streamer is niet alleen de persoon die toestaat dat er überhaupt mensen mogen meedoen: hij of zij bepaalt ook met wie er wordt gespeeld. Dat wil zeggen: als je niet welkom bent dan kan de streamer ervoor kiezen om: je uit het spel te gooien, helemaal te blokkeren of je alleen je chats te muten.

Games met Crowd Play-mogelijkheden

Niet elke game leent zich even goed voor Crowd Play. Vaak werkt het het beste als een spel niet te competitief is, leuk is om naar te kijken en vooral om korte potjes draait. Zo zou bijvoorbeeld een spel als Fall Guys er ideaal voor zijn, ware het niet dat deze game nog steeds niet op Stadia beschikbaar is gemaakt.

Crowd Play is verder alleen beschikbaar op YouTube. Om mee te doen heb je het volgende nodig: de nieuwste versie van de Google Chrome-browser (op een PC), een gamepad voor Stadia of een muis met toetsenbord, en tot slot een Stadia-account met die game ook in de bibliotheek. Zorg dat je in de instellingen van je Chrome-browser sitemeldingen inschakelt voor YouTube. De spellen die ieder geval van Crowd Play worden voorzien, dat zijn: Mortal Kombat 11, Borderlands 3, Super Bomberman R Online, Dead by Daylight, Outcasters en Samurai Shodown.

Nog in beta

Als je account onder toezicht staat, of als je 13 jaar of jonger bent, dan mag je niet meedoen met een Crowd Play. Handig om te weten: het kan ook zijn dat de streamer heeft gekozen voor Crowd Play voor leden. In dat geval moet je eerst lid zijn van het YouTube-kanaal van die specifieke streamer. Ook is het handig om op YouTube hetzelfde account te gebruiken als voor Stadia. Als dat niet het geval is, ook geen ramp: je krijgt dan een nieuw browsertabblad te zien waarin je kunt inloggen op je account.

Ben je een streamer en wil je zelf ook Crowd Play gaan gebruiken? Dat kan. Je hoeft geen miljoenen volgers te hebben om hiervoor in aanmerking te komen. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe het allemaal werkt. Op dit moment is Crowd Play nog in Beta en moet je eerst toegang aanvragen via dit Engelstalige formulier. Wanneer de Beta wordt afgerond en wanneer de optie officieel wordt uitgerold, dat is nog onbekend.

Wat vind jij van Crowd Play? Vertel het ons in de reacties onderaan dit artikel of in de PlayStadia-groep op Facebook.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer