Rechtbank beveelt blokkering shadow libraries aan op verzoek van Stichting BREIN

Boeken
maandag, 25 maart 2024 om 16:13
2001262555
Op verzoek van Stichting BREIN heeft de Rechtbank Rotterdam afgelopen week bevolen de twee grootste illegale downloadplatforms voor ebooks te blokkeren. Het gaat om Library Genesis en Anna’s Archive. Deze zogenaamde shadow libraries stellen on demand gratis vele duizenden ongeautoriseerde kopieën van auteursrechtelijk beschermde boeken, tijdschriften en artikelen gratis ter beschikking. BREIN vraagt de blokkering door access providers conform het ‘Convenant Blokkeren Websites’, zo laat de stichting weten via haar eigen website.
De voorzieningenrechter stelt vast dat de platforms Library Genesis en Anna’s Archive op grote schaal auteursrechtelijk beschermde werken ter beschikking stellen aan het publiek. BREIN heeft getracht de partijen achter de sites en ook de betrokken hostingbedrijven en andere relevante tussenpersonen aan te spreken om de diensten offline te krijgen. Deze partijen zijn allemaal in het buitenland gevestigd en veelal anoniem. Hoewel het lastig is om ze te traceren zullen de websites dus worden afgesloten via providers zoals Ziggo en KPN. Daarmee wordt het minder gemakkelijk om op illegale wijze ebooks te downloaden.
In het onderstaande statement laat BREIN weten dat ze shadow libraries zeer schadelijk vinden en dat de eigenaren van deze diensten ze voornamelijk opzetten voor eigen gewin:
“Dit soort illegale shadow libraries zijn zeer schadelijk. De enige die er beter van worden zijn de anonieme eigenaren van deze illegale diensten. Auteurs en uitgevers zien niets terug van hun inspanningen en investeringen. Als een boek eenmaal op deze manier illegaal wordt aangeboden, dan kan je het als auteur of uitgever niet meer offline krijgen en kan een ieder er gratis bij. Het is daarom goed dat deze diensten nu ontoegankelijk worden gemaakt. Auteursrechthebbenden verdienen een eerlijke boterham. Er zijn talloze legale manieren om aan ebooks te komen. Dit kan desgewenst ook heel goedkoop zoals via de bibliotheek.”
Tot slot laat BREIN weten dat er sprake is van een dynamisch blokkeergebod. Dat wil zeggen dat bij het veranderen van een domeinnaam of IP-adres zo'n wijziging alsnog doorgegeven kan worden aan de access provider om een blokkade alsnog stand te kunnen laten houden.