Cloudgaming via Game Pass Ultimate komt naar Xbox-consoles

Nieuws
doorLaura Jennywoensdag, 25 augustus 2021 op 7:58
Cloudgaming via Game Pass Ultimate komt naar Xbox-consoles
Het is eerder al verschenen op PC en mobiel, maar nu gaat Microsoft er echt voor met Xbox Game Pass Ultimate. Het wil cloudgaming beschikbaar maken op de consoles Xbox Series X/S en Xbox One, meldt IGN. Dat heeft ook grote gevolgen voor Xbox One, die hierdoor ook next-gen-spellen kan spelen.

Microsoft cloudgaming

Xbox cloudgaming betekent dat je games kunt streamen. Hiervoor gebruik je je internetverbinding, waardoor het onnodig is om een spel eerst te downloaden. Spelen je vrienden een potje Sea of Thieves, dan kun je je meteen aansluiten bij de crew, in plaats van dat je eerst moet wachten tot je de game hebt gedownload.
Microsoft raadt in een blog bovendien aan om cloudgaming bijvoorbeeld te gebruiken om spellen eerst uit te proberen, voordat je ze downloadt. Het is dus niet zozeer de bedoeling dat iedereen nu constant gamet in de cloud, want het ziet nog steeds graag dat mensen spellen downloaden. Nu is daar op Microsoft-consoles ook wel wat ruimte voor, maar die is uiteraard niet oneindig. Het is dus best handig dat je een spel eerst kunt spelen in de cloud, om het vervolgens te downloaden en verder te spelen.
Voor dat zover is, zal echter nog even duren. Eerst komt er een bètafase en vervolgens een release op beide consoles, waarbij bepaalde Xbox Series X-games later pas via Xbox Game Pass cloudgaming naar Xbox One komen. Het gaat dan om spellen zoals The Medium en het momenteel zeer populaire Microsoft Flight Simulator. Wanneer dat precies mogelijk is, dat is onbekend.

Xbox Game Pass Ultimate

Wel weten we wanneer de bèta ongeveer live gaat. In de herfst is het de bedoeling dat mensen binnen het Insider-programma van Microsoft toegang krijgen tot Xbox Game Pass Ultimate cloudgaming. Microsoft wil daarbij graag nog feedback verzamelen om de dienst helemaal in orde te maken voor als deze tijdens de feestdagen wordt uitgerold naar het volledige publiek.
Het gaat daarbij niet om iedereen met een Xbox One of Xbox Series X/S. Er is namelijk wel een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement nodig om te kunnen cloudgamen. Dit abonnement kost 12,99 euro per maand. Je krijgt daarmee straks toegang tot meer dan 100 spellen om via de cloud te spelen. De gamekwaliteit is 1080p met 60 fps, wat nu ook geldt voor de Xbox cloudgaming-beta op pc’s en mobiel. Je herkent games met cloudopties straks aan het wolk-icoon dat erbij staat.