Google vraagt minder geld aan ontwikkelaars voor Stadia-gameverkopen

Nieuws
woensdag, 14 juli 2021 om 12:28
Google Stadia lifestyle
Het geldt niet voor alle studio’s, maar Google heeft aangekondigd minder commissie te vragen voor de gameverkopen op Stadia. Dit kwam naar voren in een livestream van de Google-keynote over Stadia. Zo zijn studio’s minder geld verschuldigd aan Google en kunnen ze dat geld hopelijk steken in het ontwikkelen van meer spellen voor Stadia.

15 procent afstaan aan Google

De commissieverlaging geldt voor bedrijven die een omzet tot 2,5 miljoen euro hebben. Die bedrijven hoeven nu nog maar 15 procent van de inkomsten aan Google te betalen. Bedrijven die meer dan 2,5 miljoen euro aan omzet genereren, die betalen nog steeds het oude bedrag. Hoeveel dit exact is, dat is niet openbaar, maar gekeken naar de concurrentie zal dit waarschijnlijk op 30 procent liggen.
Deze nieuwe regeling start niet per direct, maar voor games die vanaf oktober 2021 op Stadia worden gezet. Het is niet gegarandeerd dat deze regeling blijft bestaan, maar Google heeft toegezegd tot 2023 15 procent aan bedrijven te vragen die dus met hun omzet onder 2,5 miljoen euro blijven. Het is wel interessant dat veel ontwikkelaars dus nu al weten dat ze hun games beter na september kunnen uitbrengen, want dan betalen ze een stuk minder. Het geldt echt alleen op games die na oktober 2021 uitkomen, dus niet games die al voor die tijd erop stonden, die blijven de rest van hun tijd in de Google-winkel op het hogere, oudere tarief.

Stadia Pro-abonnementsgeld naar studio's

Er is meer goed nieuws voor ontwikkelaars, want de inkomsten van de Stadia Pro-abonnementen worden vanaf nu ook met studio’s gedeeld. Veel ook: Google heeft 70 procent toegezegd aan ontwikkelaars. Dat is een gigantische sprong, want eerder was dit 0. Hoewel het geweldig nieuws is voor de creatievelingen die zorgen dat er mooie games bestaan op Stadia, doet het de vraag rijzen wat Google dan precies wil met Stadia, want zelf gaat het er dus steeds minder winst uithalen.
Hoe het ook zij, mocht je in september veel behoefte hebben aan nieuwe games, dan is het advies om nog even een maandje te wachten. Waarschijnlijk wordt september door dit nieuwe beleid een wat stillere maand, terwijl oktober dan hopelijk veel meer gamereleases laat zien.

Je kunt de Stadia Keynote hier terugkijken